“Help: ik heb een website maar hij rankt niet hoog in de zoekmachine van Google. Wat nu?” Bij heel wat bedrijven en organisaties klinkt deze situatie bekend in de oren. Maar wat is nu juist de oorzaak van dit probleem en vooral: hoe kan je de positie van jouw website in de zoekresultaten verbeteren? Wij geven je alvast enkele tips.
Hoe worden de zoekresultaten opgebouwd in Google?
De zoekmachine van Google is opgebouwd uit twee type zoekresultaten: de organische en de betaalde zoekresultaten.
- Organische zoekresultaten: Hiervoor betaal je niet. Je website verschijnt in de zoekresultaten omdat hij waardevolle en betrouwbare informatie bevat die matcht met de zoekcriteria van een gebruiker.
- Betaalde zoekresultaten: In dit geval kies je ervoor om te betalen voor een betere positie in Google aan de hand van een ‘Google Ads’ campagne.
Betaalde zoekresultaten via Google Ads
Hoe werkt het?
Stel: je hebt een winkel gespecialiseerd in e-bikes en wil graag meer elektrische fietsen verkopen. Om dit doel te realiseren kan je een Google Ads campagne opstarten in een bepaalde regio. Aan deze online advertentie koppel je relevante zoekwoorden. Wanneer er vervolgens iemand één van de door jou gekozen zoektermen in Google ingeeft, verschijnt jouw advertentie bovenaan in de resultaten. Je advertentie wordt dus enkel getoond aan mensen die specifiek jouw zoekterm hebben ingegeven.
Ter info: Zoekresultaten in Google met vooraan de vermelding ‘Adv.’ zijn het gevolg van een betaalde Google Ads campagne. Alle andere zoekresultaten zijn organisch en dus het gevolg van search engine optimization. Hiervoor werd niet betaald.
Wat is de kostprijs?
Google Ads werkt onder meer met een CPC of Cost Per Click-systeem. Dat betekent dat je enkel betaalt wanneer een persoon op jouw advertentie klikt en dus op je website terechtkomt. De prijs per klik hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van jouw advertentie en de populariteit van de gekozen zoekwoorden.
Hoe hoger de kwaliteit van jouw advertentie, hoe lager de kostprijs per klik. Hoe meer bedrijven het door jou gekozen zoekwoord willen gebruiken, hoe hoger de prijs om toprankings te halen. Je bepaalt wel zelf welk budget je gedurende de hele campagnetijd maximaal wil besteden.
Welke zoekwoorden kies ik?
Het vinden van de juiste zoekwoorden voor jouw producten of diensten vraagt enige denktijd. Enerzijds wil je dat jouw advertentie voldoende getoond wordt. Anderzijds wil je dan weer geen hoge bedragen betalen voor kliks die weinig of geen resultaat opleveren.
Vier tips om de juiste keywords te bepalen:
- Verplaats je in de leefwereld van je doelgroep. Welke woorden gebruiken (potentiële) klanten om jouw producten of diensten te beschrijven? Welke termen zouden mensen ingeven in de zoekmachine van Google wanneer ze een elektrische fiets willen kopen?
- Ga op zoek naar ‘long tail’ keywords. Dit zijn zoektermen bestaande uit meer dan drie woorden. Een voorbeeld van ‘long tail’ keywords in het verhaal van de elektrische fietsen: elektrische fiets kopen gazelle dames.
Waarom ‘long tail’ keywords?
- Uit statistieken van Google blijkt dat mensen vaker lange zoektermen ingeven dan korte.
- ‘Long tail’ zoekwoorden hebben vaak minder concurrentie dan zoekwoorden bestaande uit één, twee of drie woorden. Hierdoor zijn ze vaak goedkoper dan ‘short tail’ keywords.
- ‘Long tail’ keywords zijn specifieker dan korte zoektermen waardoor ze automatisch leiden tot een hoger conversiepercentage. Stel: iemand zoekt in Google op ‘elektrische fiets kopen gazelle dames’. De kans dat hij bij de e-bike specialist vindt wat hij zoekt is groter dan iemand die gewoon ‘fietsen’ ingeeft in Google. Deze persoon kan immers ook op zoek zijn naar een gewone fiets of fietsroutes in de buurt. Met ‘long tail’ keywords bereik je dus sneller het juiste doelpubliek.
- Gebruik Google om relevante zoekwoorden te bekomen. Iedereen gebruikt Google om informatie te vergaren, denk maar aan de openingsuren van een winkel of ideetjes voor een volgende vakantiebestemming. Wanneer je in Google ‘elektrische fiets’ ingeeft, schotelt de zoekmachine je een lijst van relevante, aanvullende zoekwoorden voor die interessant kunnen zijn voor jouw zoekopdracht. Een handige bron van inspiratie bij het bepalen van zoektermen.
- Maak gebruik van de Zoekwoordplanner die Google als tool aanbiedt binnen Google Ads. Op basis van één of meerdere termen geeft de tool zoektermsuggesties weer die interessant kunnen zijn voor jouw product of service. Je krijgt bij iedere suggestie een cijfer te zien dat aanduidt hoe vaak er maandelijks op gezocht wordt. Ook de kostprijs per klik verschijnt. Deze info kan handig zijn wanneer je de zoekterm wil gebruiken in een AdWords campagne.
Het vinden van de juiste zoektermen is niet alleen van prioritair belang bij het opzetten van doeltreffende advertenties. Ook voor de optimalisatie van je website zijn goede keywords van onschatbare waarde.
Organische zoekresultaten via content (gratis)
Wil je geen geld besteden aan Google advertenties? Geen nood. Je kan ook op een natuurlijke wijze je website hoog in de zoekresultaten laten scoren. De enige vereiste is dat je website geoptimaliseerd moet zijn voor zoekmachines. Onderstaande tips kunnen je helpen bij Search Engine Optimization (SEO).
Content is key!
Wanneer iemand een zoekterm ingeeft in Google, bepaalt het zoekalgoritme van Google welke websites eerst verschijnen. Webpagina’s waarvan de inhoud het best overeenkomt met de zoekopdracht komen bovenaan in de resultaten te staan. Wil je hoog ranken in Google dan zorg je best voor kwalitatieve en duidelijke content voor jouw bezoekers.
Vooraleer je teksten begint te schrijven, stel je je best enkele vragen:
- Wat is het doel van de webpagina, wie zijn mijn lezers en welke boodschap wil ik overbrengen?
- Welke zoekwoorden moet ik zeker verwerken in mijn teksten? Hoe zoeken potentiële klanten naar mijn producten of diensten? Om de juiste zoekwoorden te vinden kan je de eerder vernoemde tips gebruiken.
Zodra je een lijstje hebt samengesteld van een drietal keywords is het tijd om je content hierop af te stemmen. In onderstaand voorbeeld zie je hoe dit principe toegepast is op het zoekwoord ‘motor’.
“Het hart van elke elektrische fiets is de motor. Er zijn drie opties voor het soort motor. Je kan een voorwiel aangedreven motor kiezen, eentje met aandrijving in het achterwiel en tenslotte ook één met aandrijving in de trapas, de middenmotor. Maar welke motor moet je kiezen? We laten je alles weten over de voor- en nadelen van elk type motor voor de elektrische fiets.”
Bovenstaand voorbeeld is wat overdreven. Het woord ‘motor’ komt namelijk zes keer voor in slechts vijf zinnen. Het idee erachter is wel duidelijk. Stem de inhoud van je pagina af op datgene wat de bezoeker verwacht. Zorg ervoor dat de gekozen zoekwoorden (tip: kies voor ‘long tail’ keywords) vaak terugkomen in je content maar overdrijf zeker ook niet.
More content matters
Je maakt beter één grote pagina met info over alle verschillende elektrische fietsenmerken dan één pagina per merk. Het algoritme van Google houdt immers rekening met het aantal woorden op pagina’s. Teksten van 1.000 woorden en meer krijgen vaak een hogere waardering van Google dan korte teksten. Dit zorgt dan weer voor een hogere ranking in de zoekresultaten.
Let op: zorg ervoor dat je content relevant blijft. Schrijf geen nietszeggende teksten om enkel het gewenste aantal woorden te behalen. Dit heeft geen zin.
Optimaliseer je bestaande website
Goede content is van prioritair belang om goed te scoren in Google. Maar ook je website zelf voldoet best aan enkele SEO regels. Vier zaken die je je moet afvragen wanneer je je site wil verbeteren:
- Beschikt elke afbeelding op mijn website over een logische alt-beschrijving? Deze tekst verschijnt wanneer je afbeelding niet kan weergegeven worden.
- Hebben je webpagina’s een duidelijke titel en metaomschrijving? Beide elementen worden weergegeven in de zoekresultaten. Hoe aantrekkelijker de titel en metaomschrijving hoe groter de kans dat mensen doorklikken naar jouw website.Tip: Je kan zelf controleren of je website beschikt over een titel en metaomschrijving door je eigen site in Google te zoeken. Wanneer we in Google zoeken op ‘site:daems-digital.be’ verschijnt onderstaande:
- Heeft elke pagina van mijn website een duidelijk leesbare URL?
- Hoe het niet moet: /index.php?p=pagina&i=68
- Hoe het wel moet: /fiets-assortiment/e-bikes/
- Heb ik alle afbeeldingen op mijn site verkleind? Door je afbeeldingen te verkleinen verhoog je de snelheid van je website. Wanneer de achtergrond van een afbeelding niet transparant hoeft te zijn is JPEG het meest gebruikte afbeeldingsformaat. Je kan elke JPEG nog een stuk in grootte verkleinen zonder kwaliteitsverlies door compressie toe te passen. Hiervoor kan je gebruikmaken van bepaalde websites. Als je over een WordPress website beschikt, kan je ook een plug-in implementeren.
Doe aan off-page SEO: promoot je bedrijf ook via andere kanalen
SEO (= zoekmachineoptimalisatie) bestaat uit twee onderdelen: on-page en off-page SEO. On-page SEO zijn alle zaken die we zonet besproken hebben. In dit geval verbeteren we de website om beter te scoren in Google.
Daarnaast is er ook nog off-page SEO. Dit zijn alle andere acties die je onderneemt om meer bezoekers naar je website te leiden. Een voorbeeld hiervan is je activiteit op sociale media.
Wanneer je geregeld op Facebook, Twitter of LinkedIn een link naar een blogartikel plaatst, komen mensen indirect op je website terecht. Ook visitekaartjes, je aanwezigheid op netwerkevents en mond-tot-mondreclame zorgen vaak onrechtstreeks voor meer websitebezoekers.
Samen lanceren wij jouw online succesverhaal!
Een nieuwe website laten maken? Een webshop starten? Hoger scoren in Google?